KnietrainingEvenwichtsplaat Caroline Theo knieklachten

Knieklachten komen vaak voor en worden niet altijd begrepen. Dit zorgt ervoor dat patienten vaak voor langere tijd rondlopen met deze klachten. Om de klachten goed te kunnen begrijpen, eerst wat uitleg over hoe de knie precies werkt en welke onderdelen er van belang zijn voor de juiste werking van het kniegewricht.

De knie

De knie is een gewricht waar twee botten bij elkaar komen, het dijbeen en het scheenbeen. Aan deze botten zit aan het einde een laag kraakbeen, waardoor de knie soepel kan bewegen. Dit soepele bewegen komt mede door de binnenkant van het kniegewricht. Daar zit je kapsel, wat bekleed is met slijmvlies. In dit slijmvlies zitten voedingsstoffen voor het kraakbeen en het is tevens een smeermiddel voor het gewricht.

De laag van kraakbeen tussen de botten is elastisch en heeft als doel om schokken en stoten te dempen. De kniebanden houden het kniegewricht op zijn plaats en heten menisci (dat is het meervoud van meniscus). Ze zitten vast aan je onderbeen en aan je gewrichtskapsel en zorgen ervoor dat schokken worden gedempt wanneer je loopt. Ook hebben ze als doel om er voor te zorgen dat de botten van het boven- en onderbeen soepel aansluiten.

Knieklachten

Knieklachten: wij hebben jarenlang ervaring met het behandelen van voorste kruisband letsel (VKB- ruptuur/ VKB-plastiek). Daarnaast zijn o.a. de Patello-Femorale klachten ook wel Anterior Knee Pain genoemd, veel voorkomende klachten. Deze klachten zijn vaak onbegrepen en patiënten lopen hier al vaak langdurig mee. 

Fysiotherapeutisch consult bij knieklachten

In onze praktijk kunt u terecht voor een fysiotherapeutisch consult, waarbij beoordeeld kan worden wat de klachten zijn. In overleg met u wordt dan besproken of ons behandelprotocol geschikt is om uw klachten te behandelen.

Instabiliteit van de knie

Bij sporters kan zo snel een objectieve analyse gemaakt worden bij instabiliteit van de knie, zoals bijvoorbeeld bij een:

  • voetbalblessure
  • skiblessure
  • snowboardblessure
  • blessures bij zaalsporten